De keuze is reuze voor inkooptalent

Dat is een zin die ik in de afgelopen maanden veel heb gehoord. Wellicht niet helemaal in deze woorden, maar de betekenis is; inkooptalenten hebben meerdere opties om aan de slag te gaan. De huidige arbeidsmarkt is ideaal om zich te oriënteren op het werkveld en menig organisatie is bereid om flink te investeren in opleiding.

Wat ik meemaak is nog steeds de kritische blik tijdens het sollicitatiegesprek bij werkgevers Inkooptalenten kiezen tegenwoordig de werkgever van hun voorkeur, niet meer andersom. Als werkgever moet je dus werken aan een positieve candidate experience, een best mogelijke interviewervaring – en die moet snel en simpel zijn. Zo’n candidate experience is momenteel vaak de reden waarom een kandidaat een job simpelweg afwijst, het gevoel is niet goed!

De huidige krappe arbeidsmarkt biedt veel mogelijkheden, het is een unieke kans om de droombaan te vinden, waar je normaal gesproken niet voor in aanmerking zou komen. Mocht je een carrièreswitch willen maken, dan is wellicht nu het moment om dit te overwegen. Veel werkgevers vinden opleiding en ervaring nu minder wellicht belangrijk dan vroeger, soft skills zijn belangrijker momenteel.  Bedenk daarbij wat je belangrijk vindt in het zoeken van je droombaan. Stel jezelf de volgende vragen: Wat wil je worden als je later groot bent? Wat houdt je tegen om die stap te maken? Ga bewust solliciteren bij een bedrijf dat bij je past, bij jouw persoonlijk profiel.

Vinden van de juiste vacatures

Maak je gebruik van je eigen netwerk? Door bijvoorbeeld een bericht op LinkedIn te plaatsen dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging word je vanuit je netwerk geholpen en krijg je wellicht leuke functies doorgestuurd.

Voorbereiding is het halve werk

Bereid je voor op het sollicitatieproces. Of je nu benaderd bent via LinkedIn of zelf de website hebt bekeken, verdiepen in het bedrijf is zeer waardevol. De bedoeling is dat je tijdens het gesprek erachter komen of dit wel of niet bij je past. Op deze manier kan je ook de juiste vragen tijdens het gesprek stellen.

Het sollicitatiegesprek

Vind je de werk-/privébalans en arbeidsvoorwaarden belangrijk, vind je doorgroeimogelijkheden, toekomstperspectief of de doelstellingen van de organisatie bij jouw ambities passen? Is het de functie, werkzaamheden, impact maken of het team, werksfeer, werkomgeving. Of juist de uitdaging om met verschillende leveranciers te mogen werken, diverse opdrachtgevers te hebben en daarin begeleid worden?  En denk je ook aan de bijkomende faciliteiten, zoals georganiseerde lunch, pingpongtafel, gym, bedrijfsuitjes. Hoe ziet het team eruit, wat is de bedrijfscultuur.

Proces

Hoeveel gesprekken staan er gepland en met wie? Dit is relevant om te weten aangezien je dan alvast kan verdiepen in de gesprekspartner en de manier waarop jij geselecteerd word. Zit er een ontwikkelassessment in het sollicitatieproces en waarom? Word je hierop afgerekend of staat het daadwerkelijk voor de ontwikkeling waar je de aankomende periode aan gaat werken?

Vind je het lastig om deze vragen te beantwoorden, dan zijn wij er om je te helpen. Neem vrijblijvend contact op en we helpen je graag in de volgende stap van je carrière.

Binnenkort meer over de manieren waarop wij organisaties kunnen gaan helpen om te werven.

📱06 46767846 

✉️lisa@hipselect.nl