Dagelijks in de file staan of toch liever dichter bij huis werken?

Het belang van wonen en werken in de regio

15 april 2024 – In heel Nederland reizen dagelijks duizenden werknemers van hun woonplaats naar hun werkplek, voornamelijk in grote steden waar de vraag naar arbeidskrachten het aanbod overstijgt. Deze pendelbewegingen, ofwel forenzen, hebben zowel positieve als negatieve implicaties voor werknemers, werkgevers en de samenleving als geheel.

Forenzen stelt werknemers in staat toegang te krijgen tot een breder scala aan jobmogelijkheden buiten hun lokale regio. Hierdoor kunnen werkgevers op hun beurt uit een grotere vijver van potentiële werknemers vissen, wat essentieel is voor gebieden met een hoge vraag naar gespecialiseerde vaardigheden. Aan de andere kant zorgt het pendelverkeer voor economische en ecologische kosten. Files leiden tot tijdverlies en verhogen de uitstoot van broeikasgassen, terwijl overvolle treinen en lange reistijden de werk-privébalans van werknemers onder druk zetten.

De Corona-pandemie heeft het thuiswerken genormaliseerd, wat een duidelijke vermindering van pendelverkeer tot gevolg had. Vele werknemers en werkgevers ervaren de voordelen van deze verandering, zoals vermindering van reistijd en flexibiliteit. Desalniettemin is er nog steeds een discrepantie tussen de wensen van werknemers om grotendeels thuis te werken en de voorkeur van werkgevers om hun personeel regelmatig op kantoor te hebben. Bepaalde regio’s zoals Noord-Holland Noord en Flevoland ervaren een netto-uitstroom van werkenden die pendelen naar economische hubs zoals Groot Amsterdam, dat het grootste positieve pendelsaldo heeft.

Advies op maat bij Werving!

Als werving en selectiebureau – HIPselect- staan we voor de uitdaging om werkgevers en inkoop-contractmanager te verbinden in een tijd waarin woon-werkverkeer een centrale rol speelt in de arbeidsmarkt. We begrijpen de dynamiek van pendelen en de impact ervan op zowel bedrijven als individuen.

Onze focus ligt op het vinden van oplossingen die de behoeften van zowel werkgevers als werknemers vervullen. We begrijpen dat werkgevers op zoek zijn naar talenten uit een bredere regio, terwijl werknemers streven naar een betere werk-privébalans. Daarom gaan we verder dan traditionele wervingsmethoden en bieden we innovatieve oplossingen aan. We faciliteren niet alleen de matching van talenten met vacatures, maar we streven ook naar duurzame oplossingen die rekening houden met de uitdagingen van woon-werkverkeer. Naast het zeer actief zoeken naar geschikte potentials in de regio, omvat dit ook het adviseren van werkgevers over flexibele werkregelingen, het stimuleren van thuiswerkmogelijkheden en het identificeren van locaties voor thuiswerkhubs.

Door onze kennis van de arbeidsmarkt voor inkoop-en contractmanagement en ons netwerk van serieuze professionals streven we ernaar om de perfecte match te creëren die niet alleen voldoet aan de zakelijke vereisten, maar ook aan de individuele behoeften van werknemers. Onze aanpak is gericht op het creëren van een win-win situatie waarbij zowel werkgevers als werknemers profiteren van een betere balans tussen werk en leven.