Werven en behouden van Jong Talent: Tips van Lisa, talent scout HIPselect talent

In een arbeidsmarkt waar de strijd om talent heviger is dan ooit, onderscheidt HIPselect Young Talent zich door kennis over werven en selecteren van jong inkooptalent. De dynamiek van de hedendaagse arbeidsmarkt laat zien dat jongeren niet alleen een substantieel deel van de beroepsbevolking vormen, maar ook unieke behoeften en verwachtingen hebben.

Feiten en cijfers

Volgens recente statistieken van het CBS zijn er circa 1,6 miljoen jongeren tussen de 15 en 25 jaar die werkzaam zijn in Nederland. Deze groep neigt naar flexibele contracten en zoekt actief naar kansen die niet alleen een goed inkomen bieden, maar ook persoonlijke groei en ontwikkeling stimuleren. Hun relatief korte verblijfsduur bij werkgevers onderstreept de noodzaak voor bedrijven om aantrekkelijke, uitdagende en flexibele werkomgevingen te creëren.

Generatie Z: Wat drijft hen?

Jongeren van vandaag – vooral degenen uit Generatie Z – zoeken werk dat hen niet alleen financiële stabiliteit biedt, maar ook de mogelijkheid om bij te dragen aan iets dat groter is dan zijzelf. Ze zijn op zoek naar rollen waar ze echte impact kunnen hebben, of het nu gaat om sociale, maatschappelijke of milieuvraagstukken. Deze jongeren willen zichzelf kunnen uitdrukken en identificeren met hun werk, wat betekent dat werkgevers die deze waarden weerspiegelen de beste kans hebben om hen aan te trekken en te behouden.

HIPselect Young Talent geeft 8 tips voor het aantrekken en binden van Young Talent

1.           Competitief salaris met perspectief: Bied niet alleen een aantrekkelijk loon, maar ook perspectief voor de toekomst, zoals zekerheid van een vaste aanstelling.

2.           Impact en doel: Laat zien hoe hun werk bijdraagt aan zowel de organisatie als de maatschappij, versterk het gevoel dat ze deel uitmaken van iets groters.

3.           Erkenning en betrokkenheid: Zorg ervoor dat jongeren zich gezien en gehoord voelen. Bied ruimte voor hun passies en succesvieringen.

4.           Kennis hiërarchie: Waardeer en erken expertise en passie boven ervaring, bevorder een cultuur waar kennis en vaardigheden de rangorde bepalen.

5.           Ontwikkelingsmogelijkheden: Faciliteer uitgebreide trainingen en ontwikkelingsprogramma’s zowel voor professionele als persoonlijke groei.

6.           Carrièrepaden: Communiceer duidelijk over doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie en steun jongeren in hun professionele ontwikkelingstrajecten.

7.           Moderne leeromgevingen: Integreer technologie in leerprocessen met digitale platforms en interactieve modules die uitdagen en stimuleren.

8.           Dynamische werkrollen en fexibele werkstructuren: Bied uitdagend werk met ruimte voor initiatief en zelfsturing, maar ook mogelijkheden voor samenwerking in teams. Combineer zelfstandigheid met teamwork om een dynamische en stimulerende werkomgeving te creëren.

Door deze kennis te implementeren, kent HIPselect Young Talent de markt en speelt in op de behoefte van deze generatie. We erkennen de cruciale rol die jongeren spelen in de toekomst van werk en zijn toegewijd aan het creëren van een kennisplein waarin wij organisaties kunnen ondersteunen.

Lisa de Bakker, HIPselect