Een specifieke benadering om succesvol inkoop vacatures in te vullen III

In mijn eerste blog over dit onderwerp heb ik toegelicht waarom je beter direct een gespecialiseerde inkoop recruiter kunt inschakelen. In mijn tweede blog heb ik beschreven wat je zoal kunt doen om de kandidaat de gelegenheid te geven je te leren kennen en te vertrouwen. Vandaag het vervolg met de derde succesfactor om inkoop vacatures succesvol in te vullen.

Succesfactor 3: Verplaats je in de kandidaat en begrijp waarom deze voor jou kiest

Managers die kandidaten rekruteren, vertellen tijdens een (eerste) gesprek maar wat graag hoe geweldig het bedrijf is of hoe goed de inkoop functie het doet of hoe interessant en uitdagend de rol is. Vaak zonder zich te verdiepen in wat voor de kandidaat belangrijk is en om welke reden hij of zij wel of niet voor jou gaat kiezen.

Investeer daarom in het leren kennen van de kandidaat. Dat begint al ruim voor het eerste gesprek. Bestudeer het CV en focus vooral op de veranderingen van rol èn werkgever. Wat waren de veranderingen in functiegebied, verantwoordelijkheid (incl. de geografische scope) en sector? Vraag hier op door tijdens het gesprek om te doorgronden wat de historische overwegingen van de kandidaat waren en hoe deze op het heden passen. Vraag je inkoop recruiter een beschrijving te leveren van de kandidaat inclusief persoonlijke situatie, motivatie, persoonlijkheidskenmerken, waarden en talenten. Als je begrijpt waarom de kandidaat eerder van werkgever is gewisseld, kun je simpelweg een betere pitch maken om de kandidaat voor jou te doen kiezen.

En tot slot, denk aan jezelf. Gooi je eigen gewicht in de schaal. Presenteer jezelf oprecht en integer. Spreek niet alleen over doelstellingen, resultaten, strategie en dergelijke. Toon menselijkheid, deel waar jij blij van wordt. Toon empathie, verplaats je in de kandidaat en maak het geloofwaardig dat je hun afweging begrijpt. Op deze manier kun je eventuele twijfel wegnemen en de kandidaat voor je winnen.

Wordt vervolgd…

Hanne Goebel

Hanne Goebel

Recruitment Consultant in Inkoop voor de private sector bij HIP Select | Interim Management | Consultancy