Een specifieke benadering om succesvol inkoop vacatures in te vullen II

In mijn eerste blog over dit onderwerp heb ik toegelicht waarom je beter direct een in inkoop gespecialiseerde recruiter kunt inschakelen. Vandaag het vervolg met de tweede succesfactor om inkoop vacatures succesvol in te vullen.

Succesfactor 2: Geef de kandidaat alle gelegenheid je te leren kennen

Regelmatig kom ik tegen dat recruiters het grootste deel van de gesprekstijd vullen met vragen aan de kandidaat. En de kandidaat naar huis gaat met veel onbeantwoorde vragen. Op dat moment heb je de kandidaat vaak al verloren. Kandidaten willen niet alleen horen hoe goed het allemaal is geregeld bij jouw bedrijf, maar vooral of zij er hun huidige baan voor zullen opzeggen. Dat is een groot besluit. Daarover hebben zij veel en belangrijke vragen. Geef de kandidaat de helft van de gesprekstijd (!) om deze vragen te stellen en om door te vragen op jouw antwoorden. Geef specifieke antwoorden, toegelicht met voorbeelden. En maak het niet mooier dan het in werkelijkheid is. 

Ook kun je kandidaten de gelegenheid geven met meerdere toekomstige collega’s te spreken; met stakeholders, met directe collega’s of met peers binnen andere afdelingen. En maak dat gewoon onderdeel van het selectieproces.

Neem hen mee voor een rondleiding, ga samen even iets eten in het bedrijfsrestaurant of breng een paar minuten door in de openbare koffiehoek. Laat kandidaten de sfeer opsnuiven, ook buiten de spreekkamer.

Alleen als de kandidaat voelt dat hij of zij je echt kent en vertrouwt, is deze in staat het belangrijke besluit over het opzeggen van de huidige baan te nemen. In je eigen belang, help hen daarbij.

Wordt vervolgd…

Hanne Goebel

Hanne Goebel

Recruitment Consultant in Inkoop voor de private sector bij HIP Select | Interim Management | Consultancy